25/3/2020

High-end laboratory urgently opened to continue fight against corona

High-end laboratory urgently opened to continue fight against corona

VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) and UGent are rushing to move into the new A3/BSL3 lab at their new research center in Ghent. They want to continue research there in the fight against the COVID-19 virus.

Ingenium stond in voor het ontwerp van de high-end laboratoria in het nieuwe VIB-UGent onderzoekscentrum op Campus Ardoyen (Zwijnaarde) en ondersteunt maximaal de andere bouwpartners (VIB, UGent en THV Denys/Ipes) die in spoedtempo de laatste hand aan de afwerking leggen.  

Een A3/BSL3-labo is een hoog beveiligde labozone waar zeer strenge eisen gelden op vlak van ventilatie, hygiëne, toegangscontrole, drukbewaking,  filtratie … wat toelaat om in dergelijke labo’s te kunnen werken met gevaarlijke organismen zoals het huidige COVID-19 virus.

Net zoals bij een ijsberg is maar een klein deeltje van het labo zichtbaar. Zoals te zien op de beelden is een groot deel van de technieken weggestopt in een technische ruimte boven het laboratorium. Bij huidig onderzoek naar bijvoorbeeld het COVID-19 virus is het uiteraard van groot belang dat het virus binnen deze ruimte gehouden wordt. Hiervoor worden er speciale luchtsassen, (veilig vervangbare) luchtfilters en ventilatie voorzien. Deze houden alle pathogenen uit de omgeving enerzijds en beschermen de onderzoekers anderzijds.

Ingenium stond in voor het ontwerp van de technische installaties en volgt nu ook verder de werken op. Naast de klassieke technieken HVAC, sanitair, elektriciteit en speciale gassen omvat de uitrusting ook specifieke installaties met betrekking tot HEPA filtratie in de laboratoria,  drukbewaking om de ruimtes in onderdruk te houden ten opzichte van de omgeving, behandeling van het labo-afvalwater, ultrapuur waterbehandelingsinstallatie en een stoomproductie voor de verdeling naar autoclaven en luchtgroepen.

Zowel bij het ontwerp als bij de uitvoering wordt volledig de kaart van de BIM-methodiek getrokken, waarbij alle partijen driedimensionaal in één model werken.

Downloads

No items found.

Contact our expert

Jan Robert

Related news items

Hoe maak je van een veeleisende cleanroom ook een gezonde werkplek?
in the spotlight
15/2/2024

Hoe maak je van een veeleisende cleanroom ook een gezonde werkplek?

Om een toenemende vraag naar producten te kunnen beantwoorden, richt Melexis op de site bij de hoofdzetel in Ieper een tijdelijke cleanroom in voor het testen van elektronica. De vereisten van de opdrachtgever? Uiteraard de optimale omgeving bouwen om elektronica te testen. Maar vooral een veilige, gezonde en comfortabele werkplek creëren voor de medewerkers.
BlueApp, a new-build lab where industry connects with academia
in the spotlight
16/3/2023

BlueApp, a new-build lab where industry connects with academia

In Antwerp, BlueApp is located on the Blue Gate Antwerp site. This site is the country's first water-bound business park that is circular and eco-effective. Innovation and sustainable chemistry come together here.
VUB builds its future with new high-quality teaching spaces and laboratories
in the spotlight
5/1/2023

VUB builds its future with new high-quality teaching spaces and laboratories

The VUB is building its future with the objective of providing the university's faculties and services with appropriate housing in accordance with contemporary standards. The development of mostly internationally oriented teaching requires new high-quality teaching spaces and laboratories.