17/12/2024

Concertgebouw Brugge wil verduurzamen aan de hand van een fotovoltaïsche gebouwschil

Concertgebouw Brugge wil verduurzamen aan de hand van een fotovoltaïsche gebouwschil

Het Concertgebouw Brugge, een iconisch kunstencentrum in de historische stad Brugge, bereidt zich voor op een vernieuwend project: het verduurzamen van de gevel door middel van esthetisch geïntegreerde PV-panelen. Ingenium, gespecialiseerd in innovatieve en duurzame oplossingen, staat het Concertgebouw bij als adviseur en partner in dit ambitieuze proces.

Een unieke kans voor duurzame innovatie in erfgoedcontext

Met zijn markante terracotta gebouwschil van circa 10.000 m², vormt het Concertgebouw een architectonisch hoogtepunt en een internationaal erkend Flanders Heritage Venue. De huidige renovatie biedt een uitzonderlijke gelegenheid om duurzame technologieën zoals Building Integrated Photovoltaics (BIPV) te integreren. Deze technologie maakt het mogelijk om fotovoltaïsche panelen te verwerken in de bouwstructuur, met respect voor het erfgoed en het behoud van de uitstraling van het gebouw.

Ingenium biedt advies en begeleiding

Ingenium speelt een cruciale rol in dit project door het Concertgebouw te ondersteunen in de conceptfase en marktverkenning. Ingenium stelde een gedetailleerde conceptnota op, waarin technische, financiële en esthetische vereisten werden vastgelegd. Daarnaast ontwikkelden we een aftoetsingskader om verschillende voorstellen en mogelijkheden te evalueren. Hierbij ligt de nadruk op technische, financiële en  esthetische haalbaarheid. Elk voorstel kan worden geïntegreerd in het evaluatiemodel om objectief te bepalen welke oplossing het beste aansluit bij de behoeften van het Concertgebouw.

Met deze voorbereidingen helpt Ingenium het Concertgebouw Brugge een solide basis te leggen voor het vinden van een geschikte partner. Samen streven we naar innovatieve en duurzame oplossingen die zowel functioneel als visueel naadloos opgaan in het unieke karakter van het gebouw.

Impact op lokaal en internationaal niveau

Dit project draagt niet alleen bij aan het opwekken van hernieuwbare energie en het verlagen van de CO2-voetafdruk van het Concertgebouw. Het stelt ook een belangrijk voorbeeld voor andere erfgoedlocaties. Door te laten zien hoe fotovoltaïsche technologie in stedelijke en historische contexten kan worden toegepast, wordt een grote potentie voor hernieuwbare energie in dergelijke gebieden ontsloten.

Bovendien maakt het Concertgebouw Brugge zich sterk om als living lab te fungeren, waarin kennis en ervaring rondom BIPV-oplossingen kunnen worden gedeeld. De ambitie reikt verder dan Brugge alleen; het project wil een hefboom zijn voor een bredere toepassing van deze technologie in Vlaanderen en daarbuiten.

Een oproep aan innovatieve partners

Het Concertgebouw roept aannemers, fabrikanten, architecten, studiebureaus en energie-experts op om deel te nemen aan dit vooruitstrevende project. Samen met de Stad Brugge, Vlaanderen en Vlaio zoekt het naar een innovatiepartnerschap dat kan bijdragen aan de realisatie van een nieuwe gebouwschil met geïntegreerde BIPV-technologie en optimale isolatie.

Dit project is een kans om niet alleen bij te dragen aan de energietransitie en klimaatdoelstellingen, maar ook aan een nieuw hoofdstuk in het behoud van historisch erfgoed door middel van duurzame innovatie.

Interesse? Bekijk hier de e-tender voor een fotovoltaïsche oplossing voor de gebouwschil van Concertgebouw Brugge.

Downloads

No items found.

Contact our expert

Eddy De Baets

Related news items

The Bijloke site in Ghent: Energetic transformation for a sustainable future
in the spotlight
11/3/2024

The Bijloke site in Ghent: Energetic transformation for a sustainable future

The Bijloke site in Ghent, steeped in rich history and diverse architecture, presents a unique challenge in the quest for a sustainable future. The diversity in use, ownership and age of the buildings on the site makes energy optimization and fossil-free heating a complex task. Nevertheless, the City of Ghent and Hogeschool Gent joined forces to draw up a well thought-out plan, with special attention to the historical context and heritage value of the buildings.
Can heritage institutions also implement energy-saving measures?
in the spotlight
No items found.
27/1/2023

Can heritage institutions also implement energy-saving measures?

Does the energy bill continue to be a pain point for you, too? This is also the case for collecting cultural heritage institutions. Due to the need for collection care, these institutions cannot always apply energy-saving measures. After all, different collection items have a "preferred climate. This preferred climate ensures that collection pieces can be well preserved for future generations.
KMSKA reopens its doors after 11 years following comprehensive restoration and expansion
in the spotlight
20/9/2022

KMSKA reopens its doors after 11 years following comprehensive restoration and expansion

On Sept. 24, 2022, the Royal Museum of Fine Arts reopened its doors. The museum closed in 2011 for a comprehensive restoration and expansion. Ingenium assisted het facilitair bedrijf of the Flemish Government during the completion process.