20/1/2020

OEPC for De Nekker included as "Good Practice" at Interreg Europe

OEPC for De Nekker included as "Good Practice" at Interreg Europe

The OEPC (maintenance and energy performance contract) drawn up by Ingenium for the sports and recreation park De Nekker has been included as "Good Practice" in the Interreg Europe database.

Tot stand komen OEPC De Nekker

De provincie Antwerpen wil een lange termijn OEPC voor het onderhoud van de technische installaties van De Nekker, met een gegarandeerde daling in het energie- en waterverbruik. Het provinciaal domein De Nekker omvat zowel binnen als buiten sportfaciliteiten en een groot nieuwbouw zwembad.

Bovenop het behalen van de energie- en waterbesparingen, wil De Nekker ook het beheer en onderhoud van de technische installaties en de site verbeteren. De aangestelde contractant staat in voor het behalen van de vooropgestelde comforteisen, het opzetten en opvolgen van een energiemonitoring platform, het onderhoud en de implementatie van energiebesparingsmaatregelen.

De contractant wordt betaald met o.a. het budget dat uitgespaard wordt door de gerealiseerde besparingen en gebruikt dit ook voor de financiering van de energiebesparingsmaatregelen.

Ingenium stond als studiebureau de provincie Antwerpen bij in het aanbestedingsproces bestaande uit: opmaak bestek, contract, onderhandelingen en gunning. De contractant werd gekozen aan de hand van de economisch meest voordelige offerte. En dit op basis van volgende criteria:

  • Energie- en waterbesparingen
  • Onderhoudskosten
  • Actieplan energie- en waterbesparingen
  • Actieplan onderhoud
  • Actieplan duurzaamheid

Gegarandeerd succes

Het contract garandeert een jaarlijkse CO2 besparing van 174 ton (24% elektriciteit- en 4% gasbesparing) dankzij een WKK-installatie, zonnepanelen en kleine energiebesparende maatregelen. Net als een jaarlijkse verbruiksdaling van 4.825 m² drinkbaar water dankzij een omgekeerd osmose systeem.

Dit heeft de provincie Antwerpen niets gekost, de investeringen worden betaald door de behaalde besparingen.

OEPC

Bij een OEPC wordt er één partij aangesteld, de ESCO (energy service company), voor de studie, implementatie en onderhoud van de technische installaties. De geplande besparingen worden contractueel vastgelegd voor een bepaalde periode. Binnen de periode van het contract worden de investeringen door de ESCO terugbetaald met het budget dat uitgespaard wordt door de gerealiseerde energiebesparing. Het kost de opdrachtgever dus geen euro extra. Wanneer de termijn van het contract verlopen is, is elke winst voor de opdrachtgever zelf.

Interreg Europe

Interreg Europe is een onderdeel van de EU en helpt regionale en lokale overheden in Europa om een beter beleid te ontwikkelen. Ze doen dit door oplossingen te delen met als doel dat overheidsinvesteringen, innovaties en implementatie-inspanningen leiden tot een geïntegreerde en duurzame impact op mens en omgeving.

Meer info? Contacteer onze expert onderhoud en commissioning Kenny Vancompernolle - kenny.vancompernolle@ingenium.be

Downloads

No items found.

Contact our expert

Kenny Vancompernolle

Related news items

VEKA calls on Ingenium for update study cost-optimal E-level for non-residential new buildings
in the spotlight
No items found.
23/5/2024

VEKA calls on Ingenium for update study cost-optimal E-level for non-residential new buildings

For the Flemish Energy and Climate Agency (VEKA), Ingenium recently completed the study on cost-optimal levels in new construction of non-residential buildings. The conclusions are not only useful for the government but also allow us to provide even faster and more accurate advice to our clients.
Antwerp explores geothermal energy in public spaces for sustainable heating
in the spotlight
14/4/2024

Antwerp explores geothermal energy in public spaces for sustainable heating

To achieve its sustainability goals, the city of Antwerp is fully committed to district heat networks. These heat networks serve as a sustainable solution for heating buildings within the city. However, not every location within Antwerp is suitable for the implementation of such heat networks.
The Bijloke site in Ghent: Energetic transformation for a sustainable future
in the spotlight
11/3/2024

The Bijloke site in Ghent: Energetic transformation for a sustainable future

The Bijloke site in Ghent, steeped in rich history and diverse architecture, presents a unique challenge in the quest for a sustainable future. The diversity in use, ownership and age of the buildings on the site makes energy optimization and fossil-free heating a complex task. Nevertheless, the City of Ghent and Hogeschool Gent joined forces to draw up a well thought-out plan, with special attention to the historical context and heritage value of the buildings.