16/11/2020

Local Energy Communities - Case Ducoop

Local Energy Communities - Case Ducoop

The construction of our power grid has evolved in the last 10 years from centrally controlled generation plants to more decentralized generation. Solar panels became common among both individuals and companies, and wind turbines were integrated into the landscape and at sea. This trend started not only in Belgium but also worldwide. Renewable energy is thus becoming cheaper and cheaper. An even greater challenge is the transformation of our heating system. This now operates largely on gas distributed centrally through the gas grid to our homes.

Om Europa koolstofneutraal te maken tegen 2050 moet zowel de elektriciteitsvoorziening als de warmtevoorziening worden verduurzaamd. Voor de warmtevoorziening betekent dit een transitie van grootschalige gasnetten naar recuperatie van reststromen in lokale warmtenetten, aangevuld met duurzame warmteproductie via warmtepompen.

Het Europese continent wil koploper zijn en stimuleert deze energietransitie op diverse manieren. Onder meer Europese richtlijnen schetsen de krijtlijnen voor deze transitie zodat de lidstaten een duidelijk implementatiekader hebben. Zo kregen de (hernieuwbare) energiegemeenschappen ingang via de Herschikte Richtlijn Hernieuwbare Energiebronnen en de Vierde Elektriciteitsrichtlijn.

Deze nieuwe concepten willen de implementatie en vormgeving van de energietransitie lokaal verankeren. Ze doen dat door burgers via een Local Energy Community te erkennen als partijen die lokaal energie kunnen opwekken en delen met andere burgers. Een lokale energiegemeenschap zal rechten en plichten krijgen om de energietransitie op lokaal niveau te realiseren. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om collectief hernieuwbare energie op te wekken op het dak van een appartementsgebouw en die te verdelen onder de verschillende eigenaars. Op grotere schaal zal men energie kunnen delen binnen wijken en op bedrijventerreinen.

Timing

De Europese richtlijnen liggen klaar. Het is nu aan de lokale overheden om ze om te zetten in regelgeving. Momenteel – november 2020 – worden de eerste concepten uitgewerkt door de VREG en buigen de gewesten zich over de concretisering. Een regelgevend kader wordt verwacht begin 2021. Ingenium volgt de richtlijnen op de voet en is nauw betrokken in het ROLECS-project (Rolling out of Local Energy Communities) dat beleidsadviezen formuleert over energiegemeenschappen.

Local energy communities in de praktijk

Naast een lokale verankering aan de hand van een Local Energy Community worden er ook coöperaties erkend op Europees niveau, de zogenaamde burgercoöperaties. Zo werkte Ingenium al nauw samen met burgercoöperaties Beauvent (voor het warmtenet IVOO in Oostende) en Ducoop (project Nieuwe Dokken, Gent).Bij bedrijventerreinen adviseren we over het potentieel van energiedelen. We verwijzen naar het project Energiedelen Plassendale (POM West-Vlaanderen), waar het potentieel van hernieuwbare energie door energie te delen wordt gemaximaliseerd.

Rol van Ingenium

We worden als studiebureau in diverse aspecten betrokken bij het vormgeven van deze energiegemeenschappen:

  • Consultancy (opmaak haalbaarheidsstudies, vormgeven businesscases, energiestrategie en masterplanning)
  • Engineering (van ontwerp technische uitrusting tot duurzaamheidsadvies en BREAAM-certificatie)
  • Commissioning (testen en inspecteren van installaties)
  • Optimisation (energie- en comfortmonitoring voor continue optimalisaties van technische installaties).

Case DUCOOP

De Nieuwe Dokken is een vastgoedproject van Schipperskaai Development (een consortium bestaande uit CAAAP – voorheen Vanhaerents Development – en Van Roey Vastgoed) in samenwerking met SOgent en de stad Gent. Het project omvat naast een 400-tal nieuwe appartementen ook woningen en wordt aangevuld met kantoren, verschillende commerciële functies (brasserieën, winkels,...) en de nodige parkeergelegenheid. Deze functies worden ingebed in een groene omgeving in de vorm van wijkparken en promenades.

Het project zet in op de on-site productie van warmte en elektriciteit door lokale afvalstromen om te zetten in energie door middel van een ZAWENT-centrale (Zero AfvalWater met Energie- en NutriëntenTerugwinning). Het zwart afvalwater wordt via vacuümtoiletten verzameld. Deze afvalstroom wordt anaeroob verwerkt en vergist. Het resultaat is biogas dat ingezet wordt als energiebron. Ook het grijs afvalwater wordt gezuiverd en gebruikt als warmtebron. De warmte die uit het afvalwater en uit het vergistingsproces wordt teruggewonnen, wordt geïnjecteerd in het warmtenet. Dit net voorziet de woningen en andere functies van verwarming en warmte voor de productie van sanitair warm water. Ook de restwarmte van het naastgelegen bedrijf Christeyns wordt gebruikt voor duurzame warmtelevering aan de site.

Bron afbeelding: https://www.biogas-e.be/NieuweDokken

Naast advies geven over duurzaamheid en het ontwerpen van de technieken, ondersteunt Ingenium de duurzame energiecoöperatieve (Ducoop) ook bij het opzetten van het lagetemperatuurwarmtenet over de volledige site van de Nieuwe Dokken. Ingenium evalueert de integrale warmteketen: van de impact op het comfort en technische keuzes binnen de wooneenheden over warmtedistributie tot warmteproductie en -opslag. Ingenium vormt ook de schakel tussen Ducoop en de projectontwikkelaar bij het vastleggen van technische randvoorwaarden. Verder ondersteunt Ingenium Ducoop ook bij subsidieaanvragen en de EPB-regelgeving (onder meer de gelijkwaardigheidsaanvraag).

Meer informatie? Contacteer Emmanuel Vierstraete via e-mail (emmanuel.vierstraete@ingenium.be) of telefonisch: 050 40 45 30

Downloads

No items found.

Contact our expert

Emmanuel Vierstraete

Related news items

BULA, een duurzaam stadsdorp van de toekomst
in the spotlight
12/11/2024

BULA, een duurzaam stadsdorp van de toekomst

BULA is een nieuw stadsproject dat zich vlak bij het centrum van Brugge en het Tillegembos bevindt. Dit project richt zich op het creëren van een future-proof stadsdorp waar duurzaamheid, leefbaarheid en verbondenheid centraal staan.
Large-scale electric vehicle charging infrastructure - invest smart and forward-looking
in the spotlight
13/8/2024

Large-scale electric vehicle charging infrastructure - invest smart and forward-looking

Flanders decided that from 2026 only fossil-free company cars - fully electric or hydrogen-powered - will be tax deductible. A leased car running on diesel or gasoline will be deductible at 0%. In addition, buildings that are not for residential use and have a minimum number of parking spaces will have to provide charging stations for electric vehicles immediately by 2025 or even in new construction or major renovations.
A digitally driven approach is the fastest path to achieving net zero buildings
in the spotlight
24/6/2024

A digitally driven approach is the fastest path to achieving net zero buildings

In today's rapidly changing world, managing real estate is more challenging than ever. The industry is evolving at an unprecedented pace, confronting unique obstacles and changes that require our full attention and adaptability.