5/9/2022

GIS is increasingly being used for complete energy concepts

GIS is increasingly being used for complete energy concepts

GIS - geographic information system - is being used for more and more applications. After all, the transition to renewable energy systems requires solutions that are also integrated into the rúimere environment of a building or site.

Data integreren

GIS is een informatiesysteem dat ruimtelijke data kan verwerken en combineren om tot nieuwe inzichten te komen. Dankzij de rijkelijke hoeveelheid hoog kwalitatieve openbare data, veelal ter beschikking gesteld door de (lokale) overheid, krijgen we toegang tot een soort van ‘digital twin’ van de fysieke wereld. Zo stelt de Vlaamse Overheid zaken ter beschikking zoals een 3D model van het gebouwenpark, het wegenbestand, een digitaal hoogtemodel, bodembedekkings- en gebruikskaarten,  samenstelling van de ondergrond, maar ook energieverbruiksdata, mogelijke (rest)warmtebronnen enzovoort.

Het is deze integratie van ruim beschikbare openbare data met de specifieke projectdata die ons toelaat om het energieverhaal op een hoger niveau te bekijken. We behandelen vragen zoals
‘Welke andere gebouwen in de omgeving vragen veel energie, of hebben een complementaire energievraag?’ ,
‘Waar kunnen we in de omgeving van onze grootste verbruikers zelf energie opwekken?’,
‘Waar bevinden de interessante grote warmtevragers of warmtebronnen zich in onze gemeente?’.

Warmtenettool

Ingenium ontwikkelde een eigen GIS-gebaseerde warmtenettool voor de optimalisatie van bestaande en de studie en het ontwerp van nieuwe warmtenetten. Deze tool is flexibel en toepasbaar op alle temperatuurniveaus, zowel klassieke warmtenetten als zeer lage temperatuur bronnetten.

De GIS-gebaseerde tool geeft op een heel snelle en grafische manier inzicht in enerzijds de lokale stedenbouwkundige context en anderzijds de warmtevraag van de bestudeerde omgeving. Aan de hand van deze data kunnen potentieel interessante hoogwaardige warmtenettracés worden uitgezet.
Onze tool maakt het mogelijk om warmtenetten te dimensioneren en inzicht te krijgen in de hydraulische werking van het warmtenet (temperatuurverloop, drukvalverloop, potentiële toekomstige flessenhalzen,…).
Ontwerpvarianten zoals alternatieve tracés en het eventueel koppelen van bijkomende warmtevragers kunnen snel worden doorgerekend en de resultaten worden grafisch op kaart weergegeven.

We pasten de warmtenettool reeds toe in projecten over heel Vlaanderen en enkele studies in het buitenland, van haalbaarheidsstudies tot ontwerp tot optimalisatie van bestaande warmtenetten.

Andere ruimtelijk-energetische vraagstukken

In een van onze recente energiemasterplannen legden we het verband tussen enerzijds de gronden in eigendom (een kleine 5.000 ha, verspreid over heel Vlaanderen) en de nabijgelegen elektriciteitsverbruikers. Zo konden we een verband leggen tussen het potentieel om zelf elektriciteit op te wekken en het meteen in de omgeving zelf te gebruiken.

Hiervoor maakten we een combinatie van de gronden in eigendom en de eigenschappen van de ondergrond (openbare data) om het potentieel voor PV-installaties in te schatten.
Dankzij een koppeling met de verbruikers heeft onze klant nu een duidelijke prioriteitenlijst van projecten om zijn energievoorziening zo duurzaam mogelijk te maken.

Een klant in Brussel wil op zoveel mogelijk van zijn gebouwen (ruim 800) PV-installaties plaatsen. Met GIS-data inclusief 3D-beelden van de gebouwen kunnen we op basis van de oriëntatie van de daken en het soort dak (hellend of plat) het optimale rendement berekenen. Per gebouw maken we een fiche met een 3D-beeld en een luchtfoto. GIS bleek hier dus opnieuw een handige tool om op basis van openbare data grotendeels geautomatiseerd PV-installaties te ontwerpen en die op grote schaal uit te rollen.

Meer weten over de mogelijke toepassingen van GIS voor jouw project? Neem contact op met Thomas Koch via 050 40 45 30 of thomas.koch@ingenium.be.

Downloads

No items found.

Contact our expert

Thomas Koch

Related news items

VEKA calls on Ingenium for update study cost-optimal E-level for non-residential new buildings
in the spotlight
No items found.
23/5/2024

VEKA calls on Ingenium for update study cost-optimal E-level for non-residential new buildings

For the Flemish Energy and Climate Agency (VEKA), Ingenium recently completed the study on cost-optimal levels in new construction of non-residential buildings. The conclusions are not only useful for the government but also allow us to provide even faster and more accurate advice to our clients.
Antwerp explores geothermal energy in public spaces for sustainable heating
in the spotlight
14/4/2024

Antwerp explores geothermal energy in public spaces for sustainable heating

To achieve its sustainability goals, the city of Antwerp is fully committed to district heat networks. These heat networks serve as a sustainable solution for heating buildings within the city. However, not every location within Antwerp is suitable for the implementation of such heat networks.
The Bijloke site in Ghent: Energetic transformation for a sustainable future
in the spotlight
11/3/2024

The Bijloke site in Ghent: Energetic transformation for a sustainable future

The Bijloke site in Ghent, steeped in rich history and diverse architecture, presents a unique challenge in the quest for a sustainable future. The diversity in use, ownership and age of the buildings on the site makes energy optimization and fossil-free heating a complex task. Nevertheless, the City of Ghent and Hogeschool Gent joined forces to draw up a well thought-out plan, with special attention to the historical context and heritage value of the buildings.